różne narodowości

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
humax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 16 sty 2012, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

różne narodowości

Post autor: humax »

W skład pięciosobowej komisji mogą wejść przedstawiciele dziesięciu narodowości. Na ile sposobów można wybrać komisję, aby nie składała się wyłącznie z przedstawicieli jednej narodowości ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

różne narodowości

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Od liczby wszystkich możliwych wyborów (wariacje z powtórzeniami) odejmujesz liczbę tych w których wszyscy są jednej narodowości.
humax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 16 sty 2012, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

różne narodowości

Post autor: humax »

\(\displaystyle{ {14 \choose 5} = 2002}\)
\(\displaystyle{ 2002-10=1992}\)
dobrze ?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

różne narodowości

Post autor: math questions »

jak kolega wyżej napisał mat_61 wariacje z powtórzeniami:

\(\displaystyle{ V _{n} ^{k}=n ^{k}}\)

i od tego odejmujesz liczbę tych w których wszyscy są jednej narodowości czyli: 10
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

różne narodowości

Post autor: mat_61 »

Drobne dodatkowe wyjaśnienie/uzupełnienie którego zabrakło w moim wcześniejszym poście:

Sposób obliczenia wszystkich możliwości wyboru zależy od tego czy poszczególni członkowie komisji są rozróżnialni (np. członek nr I: narodowość A, członek nr II: narodowość B itd.) czy też nie (np.: dwóch członków komisji narodowości A, jeden narodowości B itd.)

- w pierwszym przypadku będą to wariacje z powtórzeniami, czyli \(\displaystyle{ 10^5}\)

- w drugim przypadku będą to kombinacje z powtórzeniami, czyli \(\displaystyle{ {14 \choose 5}}\)
humax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 16 sty 2012, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

różne narodowości

Post autor: humax »

A, czemu \(\displaystyle{ {14 \choose 5}}\), a nie \(\displaystyle{ {10 \choose 5}}\) ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

różne narodowości

Post autor: mat_61 »

Dlatego, że są to kombinacje z powtórzeniami. Jeżeli tworzymy k-elementowy multizbiór ze zbioru 10-elementowego, to wszystkich wariantów mamy:

\(\displaystyle{ {k+n-1 \choose k}}\)
ODPOWIEDZ