Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZT
- Podziękował: 36 razy
Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków
Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków i 2 rózne gatunki win. Iloma sposobami moga sie napic?
- mfalme
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 kwie 2009, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków
Imho, rozwiązanie będzie wyglądało nieco inaczej niż to sugeruje przedmówca, choć mogę też nie mieć racji, więc będziesz musiał poczekać na kogoś bardziej doświadczonego, żeby się w tym wątku wypowiedział.
Natomiast tak wygląda moja propozycja:
Mamy 6 osób, a do dyspozycji tylko 5 kieliszków, więc przy założeniu, iż każda z 6 osób brzydziłaby się dzieleniem swego kieliszka z kimkolwiek, to z pewnością jedna osoba zostanie niepocieszona podczas tego spotkania.
Każdy z 5 kieliszków można wybrać na 2 sposoby i przy założeniu, że win nie można mieszać w jednym kieliszku, daje nam to 10 różnych możliwości.
1-sza osoba może więc wybrać sobie kieliszek na 10 sposobów,
2-ga os. już tylko na 8 (zostały 4 kieliszki i każdy z nich można napełnić jednym z dwóch win),
3-cia os. na 6,
4-ta na 4,
5-ta na 2,
6-ta musi niestety obejść się smakiem.
A więc ostatecznie nasze grono może napić się na \(\displaystyle{ 10!!=10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4 \cdot 2 = 3840}\) sposobów.
Natomiast tak wygląda moja propozycja:
Mamy 6 osób, a do dyspozycji tylko 5 kieliszków, więc przy założeniu, iż każda z 6 osób brzydziłaby się dzieleniem swego kieliszka z kimkolwiek, to z pewnością jedna osoba zostanie niepocieszona podczas tego spotkania.
Każdy z 5 kieliszków można wybrać na 2 sposoby i przy założeniu, że win nie można mieszać w jednym kieliszku, daje nam to 10 różnych możliwości.
1-sza osoba może więc wybrać sobie kieliszek na 10 sposobów,
2-ga os. już tylko na 8 (zostały 4 kieliszki i każdy z nich można napełnić jednym z dwóch win),
3-cia os. na 6,
4-ta na 4,
5-ta na 2,
6-ta musi niestety obejść się smakiem.
A więc ostatecznie nasze grono może napić się na \(\displaystyle{ 10!!=10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4 \cdot 2 = 3840}\) sposobów.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków
\(\displaystyle{ 6 \cdot 5! \cdot 2^5}\)
mfalme Twój sposób też jest dobry ale musisz pomnożyć swój wynik razy 6 Ciekawe czy dojdziesz do tego dlaczego musisz tak zrobić?
mfalme Twój sposób też jest dobry ale musisz pomnożyć swój wynik razy 6 Ciekawe czy dojdziesz do tego dlaczego musisz tak zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sześć osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków
Prawie, zapomniałeś tylko o tym, że osoba niepijąca też musi być wybrana, albo inaczej mówiąc: pierwsza osoba ma do dyspozycji więcej możliwości, bo może też zostać abstynentem.mfalme pisze:A więc ostatecznie nasze grono może napić się na \(\displaystyle{ 10!!=10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4 \cdot 2 = 3840}\) sposobów.
Ja bym opowiedział to odrobinę inaczej: na \(\displaystyle{ 2^5}\) sposobów nalewamy wino do kieliszków. Następnie do zbioru pięciu napełnionych kieliszków dorzucamy figę z makiem i rozdysponujemy sześć "przedmiotów" pomiędzy sześć osób na \(\displaystyle{ 6!}\) sposobów. Ostatecznie odpowiedź to \(\displaystyle{ 2^5\cdot 6!}\)
W Twojej odpowiedzi brakuje tylko szóstki (czyli ilości sposobów wyboru abstynenta).
Q.