zad 1 Ile słów można utworzyć permutujac litery słowa:
a) MATEMATYKA
b) ANAGRAM
?
zad 2
Na ile sposobów mozna posadzic przy okragłym stole n kobiet i n mezczyzn w taki sposób, aby osoby
tej samej płci nie siedziały obok siebie?
zad 3
Na ile sposobów mozna ułozyc n ksiazek, na k półkach?Kolejność jest istotna.
Prosze o wytlumaczenie tych zadan, z gory dziekuje za pomoc
Kombinatoryka-permutacje,okragly stol
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Kombinatoryka-permutacje,okragly stol
zad1
a) mamy \(\displaystyle{ 10}\) liter i litery A,M,T mają krotności kolejno: \(\displaystyle{ 3,2,2}\)
wobec tego wynik to \(\displaystyle{ \frac{10!}{3!\cdot 2! \cdot 2!}}\), czyli liczba wszystkich permutacji podzielona przez silnie z krotności kolejnych liter, których krotność jest większa niż \(\displaystyle{ 1}\)..chodzi o to, że permutujemy multizbiór i nie istotna jest kolejność tych samych liter w wyrazie..
b) \(\displaystyle{ \frac{7!}{3!}}\)-- 16 lut 2012, o 18:49 --zad2
jeśli mają obok siebie nie siedzieć to muszą siedzieć naprzemian (kobieta, mężczyzna, kobieta...), ponieważ jest ich tyle samo.. wobec tego na pierwszym miejscu wybieramy jedną z \(\displaystyle{ n}\) kobiet, na drugim jednego z \(\displaystyle{ n}\) mężczyzn... i tak powtarzamy ciągle wybierając z tego co zostało, czyli:
\(\displaystyle{ n\cdot n \cdot (n-1) \cdot (n-1) \cdot ... \cdot 2 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1 = (n!)^2}\)
a) mamy \(\displaystyle{ 10}\) liter i litery A,M,T mają krotności kolejno: \(\displaystyle{ 3,2,2}\)
wobec tego wynik to \(\displaystyle{ \frac{10!}{3!\cdot 2! \cdot 2!}}\), czyli liczba wszystkich permutacji podzielona przez silnie z krotności kolejnych liter, których krotność jest większa niż \(\displaystyle{ 1}\)..chodzi o to, że permutujemy multizbiór i nie istotna jest kolejność tych samych liter w wyrazie..
b) \(\displaystyle{ \frac{7!}{3!}}\)-- 16 lut 2012, o 18:49 --zad2
jeśli mają obok siebie nie siedzieć to muszą siedzieć naprzemian (kobieta, mężczyzna, kobieta...), ponieważ jest ich tyle samo.. wobec tego na pierwszym miejscu wybieramy jedną z \(\displaystyle{ n}\) kobiet, na drugim jednego z \(\displaystyle{ n}\) mężczyzn... i tak powtarzamy ciągle wybierając z tego co zostało, czyli:
\(\displaystyle{ n\cdot n \cdot (n-1) \cdot (n-1) \cdot ... \cdot 2 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1 = (n!)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kombinatoryka-permutacje,okragly stol
Czy w zadaniu drugim nie rozpatruje tego, ze miejsca sa nierozroznialne? Moje rozumowanie wyglada tak; mam 2n miejsc przy stole, kobiety siadaja na miejscach parzystych lub nieparzystych, wiec maja \(\displaystyle{ 2n!}\) mozliwosci. Dosiadaja sie mezczyzni, ktorym zostaje \(\displaystyle{ n!}\) mozliwosci. Wynik dziele przez 2n,poniewaz miejsca sa nierozroznialne?Czy to jest bledne rozumowanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Kombinatoryka-permutacje,okragly stol
Przy okrągłym stole liczą się tylko "sąsiedzi" a nie miejsce, wybieramy pkt stały,np kobietę, usadzeń tych będzie \(\displaystyle{ (n-1)!n!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Kombinatoryka-permutacje,okragly stol
Wybieramy jedną kobietę,która nie zmieni swojego miejsca, pozostaje nam \(\displaystyle{ (n-1)}\) kobiet, usadzamy je na \(\displaystyle{ (n-1)!}\) sposobów no i między kobietami meżczyzn na \(\displaystyle{ n!}\) sposobów