malowanie 5 kul na 3 kolory
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
Jak oblicza sie tego typu zadania?
Obliczyć, na ile sposobów można pomalować 5 nierozróżnialnych kul 3 różnymi kolorami.
Obliczyć, na ile sposobów można pomalować 5 nierozróżnialnych kul 3 różnymi kolorami.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
malowanie 5 kul na 3 kolory
\(\displaystyle{ 3^{5}}\) bo
Pierwszą kule możesz pomalować na 3 różne sposoby, drugą podobnie czyli
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3= 3^{5}}\)
Pierwszą kule możesz pomalować na 3 różne sposoby, drugą podobnie czyli
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3= 3^{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
A nie powinno być tak??
\(\displaystyle{ {5+3-1 \choose 3-1} ={7\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ {5+3-1 \choose 3-1} ={7\choose 2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
ktoś tak rozwiązał ale nie wiem czy to dobrze.
a było to tak \(\displaystyle{ {n+b-1 \choose b-1}}\)
a było to tak \(\displaystyle{ {n+b-1 \choose b-1}}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
malowanie 5 kul na 3 kolory
Widzę swój błąd. Przeczytałem polecenie jeszcze raz Moje liczenie bierze pod uwage że każda z kul jest rozróżnialna. Jeżeli zakladamy ze nieważne która kula pomalowana jest na dany kolor to rzeczywiscie takich możliwosci jest 21.
Jezeli nie chcemy pamietać wzorów można to zrobić następująco. Tworzymy zbiór 3 elementowy. Każda wartość tego zbiory reperezentuje ilość kul pomalowanych na dany kolor
[0,0,5] czyli 0 kul np. bialych, 0 kul czarnych, 5 kul niebieskich.
Czyli pytamy ile jest możliwosci sumowania 3 liczb naturalnych aby otrzymać 5 [ELEMENTY KOLEJNYCH ZBIORÓW NIE MOGA SIE POWTARZAĆ!]. Nie jest ich wiele. mozna je wypisac
[0,0,5]
[1,1,3]
[1,2,2]
[0,2,3]
[1,4,0]
teraz badamy permutacje każdego zbioru i sumujemy (ignorujemy powtórzenia)
Jezeli nie chcemy pamietać wzorów można to zrobić następująco. Tworzymy zbiór 3 elementowy. Każda wartość tego zbiory reperezentuje ilość kul pomalowanych na dany kolor
[0,0,5] czyli 0 kul np. bialych, 0 kul czarnych, 5 kul niebieskich.
Czyli pytamy ile jest możliwosci sumowania 3 liczb naturalnych aby otrzymać 5 [ELEMENTY KOLEJNYCH ZBIORÓW NIE MOGA SIE POWTARZAĆ!]. Nie jest ich wiele. mozna je wypisac
[0,0,5]
[1,1,3]
[1,2,2]
[0,2,3]
[1,4,0]
teraz badamy permutacje każdego zbioru i sumujemy (ignorujemy powtórzenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
Teraz to już nic nie łapie za bardzo to pomieszane.
ale jak są kule rozróżnialne to stosujemy wzór ilość kolorów do potęgi ilości kul?
a ja są kule nierozróżnialne to wzór \(\displaystyle{ {n+b-1 \choose b-1}}\)
gdzie n to kule
a b to kolory
ale jak są kule rozróżnialne to stosujemy wzór ilość kolorów do potęgi ilości kul?
a ja są kule nierozróżnialne to wzór \(\displaystyle{ {n+b-1 \choose b-1}}\)
gdzie n to kule
a b to kolory
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
a jak by było 3 kule a 4 kolory ??
roz.
\(\displaystyle{ {3+4-1 \choose 4-1}= {6 \choose 2}}\)
tylko jak odróżnić które to n a które b jak będzie w treści chodziło o coś innego?
roz.
\(\displaystyle{ {3+4-1 \choose 4-1}= {6 \choose 2}}\)
tylko jak odróżnić które to n a które b jak będzie w treści chodziło o coś innego?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
malowanie 5 kul na 3 kolory
tylko że nie bardzo wiem jak. a i jak będzie więcej elementów to sie nie połapie co i jak
malowanie 5 kul na 3 kolory
Jak będzie wyglądało rozw. zad. tą metodą?
Kacperdev pisze:Widzę swój błąd. Przeczytałem polecenie jeszcze raz Moje liczenie bierze pod uwage że każda z kul jest rozróżnialna. Jeżeli zakladamy ze nieważne która kula pomalowana jest na dany kolor to rzeczywiscie takich możliwosci jest 21.
Jezeli nie chcemy pamietać wzorów można to zrobić następująco. Tworzymy zbiór 3 elementowy. Każda wartość tego zbiory reperezentuje ilość kul pomalowanych na dany kolor
[0,0,5] czyli 0 kul np. bialych, 0 kul czarnych, 5 kul niebieskich.
Czyli pytamy ile jest możliwosci sumowania 3 liczb naturalnych aby otrzymać 5 [ELEMENTY KOLEJNYCH ZBIORÓW NIE MOGA SIE POWTARZAĆ!]. Nie jest ich wiele. mozna je wypisac
[0,0,5]
[1,1,3]
[1,2,2]
[0,2,3]
[1,4,0]
teraz badamy permutacje każdego zbioru i sumujemy (ignorujemy powtórzenia)