Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Obliczyć, na ile sposobów można wyciągnąć z talii 52 kart 5 kart zawierających dokładnie dwa walety i dwie damy.
\(\displaystyle{ {4 \choose 2}* {4 \choose 2}* {44 \choose 1} =}\)
\(\displaystyle{ {4 \choose 2}* {4 \choose 2}* {44 \choose 1} =}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 12:20 przez misuninia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Tak.
W zapisie TeX-a używaj konstrukcji
{nchoose k} co da efekt \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
np {44choose 1} da \(\displaystyle{ {44\choose1}}\)
W zapisie TeX-a używaj konstrukcji
{nchoose k} co da efekt \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
np {44choose 1} da \(\displaystyle{ {44\choose1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Poprawione.
ale czy będzie taki wynik \(\displaystyle{ {4 \choose 2}* {4 \choose 2}* {44 \choose 1} =}\)
ale czy będzie taki wynik \(\displaystyle{ {4 \choose 2}* {4 \choose 2}* {44 \choose 1} =}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
A fakt, dzięki
a zmieniając teść na:
Obliczyć, na ile sposobów można wyciągnąć z talii 52 kart 5 kart zawierających dokładnie jeden as i dwie damy.
wynik taki?
\(\displaystyle{ {4 \choose 1}* {4 \choose 2}* {44 \choose 2} =}\)
a zmieniając teść na:
Obliczyć, na ile sposobów można wyciągnąć z talii 52 kart 5 kart zawierających dokładnie jeden as i dwie damy.
wynik taki?
\(\displaystyle{ {4 \choose 1}* {4 \choose 2}* {44 \choose 2} =}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 11:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
A wyciągnięcie fula i karety z obojętnie jakich kart? Talia 52 karty.-- 12 lut 2012, o 13:00 --Wyciągnięcie karety np z Asów to będzie tak?
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} * {48 \choose 1} = ??}\) zgadza się ??
A fula 3 asy + 2 króle
\(\displaystyle{ {4 \choose 3} * {4 \choose 2} = ??}\)
Dobrze mi się wydaje??
Ale jak będzie wyciągnięcie fula i karety z obojętnie jakich kart?
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} * {48 \choose 1} = ??}\) zgadza się ??
A fula 3 asy + 2 króle
\(\displaystyle{ {4 \choose 3} * {4 \choose 2} = ??}\)
Dobrze mi się wydaje??
Ale jak będzie wyciągnięcie fula i karety z obojętnie jakich kart?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 lut 2012, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-wa
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Jak będzie wyglądało wyciągnięcie fula lub karety z obojętnie jakich kart? Talia 52 karty.
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Wie ktoś jakie będzie prawdopodobieństwo wyciągnięcia tego fula ??
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
Fula można wybrać na
\(\displaystyle{ 13\cdot{4\choose 3}\cdot12\cdot{4\choose2}=13\cdot4\cdot12\cdot6=3744}\)
sposoby (trójkę na \(\displaystyle{ 4\cdot13}\) sposobów i do tego parę na \(\displaystyle{ 12\cdot6}\) albo jak kto woli parę na \(\displaystyle{ 13\cdot6}\) a trójkę na \(\displaystyle{ 12\cdot4}\) sposoby, tak czy inaczej wyjdzie to samo.)
No a prawdopodobieństwo otrzymasz dzieląc to przez \(\displaystyle{ {52\choose5}}\).
Oczywiście mówimy tu o dostaniu fula z ręki, gdy jeszcze żadne karty nie odpadły i gramy w klasycznego pokera.
\(\displaystyle{ 13\cdot{4\choose 3}\cdot12\cdot{4\choose2}=13\cdot4\cdot12\cdot6=3744}\)
sposoby (trójkę na \(\displaystyle{ 4\cdot13}\) sposobów i do tego parę na \(\displaystyle{ 12\cdot6}\) albo jak kto woli parę na \(\displaystyle{ 13\cdot6}\) a trójkę na \(\displaystyle{ 12\cdot4}\) sposoby, tak czy inaczej wyjdzie to samo.)
No a prawdopodobieństwo otrzymasz dzieląc to przez \(\displaystyle{ {52\choose5}}\).
Oczywiście mówimy tu o dostaniu fula z ręki, gdy jeszcze żadne karty nie odpadły i gramy w klasycznego pokera.
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia kart
To wyciągnięcie karety będzie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ 13 \cdot {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 1} =}\)
Dobrze myślę ??
\(\displaystyle{ 13 \cdot {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 1} =}\)
Dobrze myślę ??