Witam!
Jaki będzie anihilator takiej funkcji rekurencyjnej:
\(\displaystyle{ S_n=3S_{n-1} + 2^{n-2} - 1}\)
Myślałem, że \(\displaystyle{ (E-3)(E-2)(E-1)}\), ale jak tworzę układ uwzględniając 3 wartości \(\displaystyle{ S_0 = S_1 = S_2 = 0}\) to wychodzą wszystkie współczynniki \(\displaystyle{ 0}\), co nie jest prawdą. No chyba, że nie powinienem uwzględniać tych wartości, bo \(\displaystyle{ S_n}\) jest zdefiniowana dla \(\displaystyle{ n >= 3}\)
Rozwiązanie rekurencji metodą anihilatorów
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozwiązanie rekurencji metodą anihilatorów
Ja to tak robiłem:
najpierw wziąłem równanie jednorodne:
\(\displaystyle{ a_{n}-3a_{n-1}=0}\)
rozwiązanie jego to:
\(\displaystyle{ a_{n}=3^{n}}\)
przewiduję rozwiązanie:
\(\displaystyle{ S_{n}=(c_{n}+c)a_{n}=(c_{n}+c)3^{n}}\)
\(\displaystyle{ S_{n-1}=(c_{n-1}+c)3^{n-1}}\)
po podstawieniu:
\(\displaystyle{ (c_{n}+c)3^{n}=(c_{n-1}+c)3^{n}+2^{n-2}-1}\)
lub:
\(\displaystyle{ c_{n}3^{n}=3^{n}c_{n-1}+2^{n-2}-1}\)
lub:
\(\displaystyle{ c_{n}=c_{n-1}+ \frac{2^{n-2}-1}{3^{n}}}\)
zsumujesz stronami i otrzymasz:
\(\displaystyle{ c_{n}=c_{1}+ \frac{2-1}{3^{3}} +\frac{2^{2}-1}{3^{4}}+...+ \frac{2^{n-2}-1}{3^{n}}}\)
No i tak dalej...
To tak w skrócie.
najpierw wziąłem równanie jednorodne:
\(\displaystyle{ a_{n}-3a_{n-1}=0}\)
rozwiązanie jego to:
\(\displaystyle{ a_{n}=3^{n}}\)
przewiduję rozwiązanie:
\(\displaystyle{ S_{n}=(c_{n}+c)a_{n}=(c_{n}+c)3^{n}}\)
\(\displaystyle{ S_{n-1}=(c_{n-1}+c)3^{n-1}}\)
po podstawieniu:
\(\displaystyle{ (c_{n}+c)3^{n}=(c_{n-1}+c)3^{n}+2^{n-2}-1}\)
lub:
\(\displaystyle{ c_{n}3^{n}=3^{n}c_{n-1}+2^{n-2}-1}\)
lub:
\(\displaystyle{ c_{n}=c_{n-1}+ \frac{2^{n-2}-1}{3^{n}}}\)
zsumujesz stronami i otrzymasz:
\(\displaystyle{ c_{n}=c_{1}+ \frac{2-1}{3^{3}} +\frac{2^{2}-1}{3^{4}}+...+ \frac{2^{n-2}-1}{3^{n}}}\)
No i tak dalej...
To tak w skrócie.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rekurencji metodą anihilatorów
Ale właśnie chodzi o to aby to zrobić przy użyciu metody anihilatorów .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozwiązanie rekurencji metodą anihilatorów
a nie będzie tak:
\(\displaystyle{ (E-3)S_{n}=2^{n-2}-1}\)
i podstawiać?
przyznam się że ta metoda jest w sumie dla mnie obca nigdy jej nie używałem
\(\displaystyle{ (E-3)S_{n}=2^{n-2}-1}\)
i podstawiać?
przyznam się że ta metoda jest w sumie dla mnie obca nigdy jej nie używałem
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rekurencji metodą anihilatorów
Nie, tak nie będzie . No to jak nie znasz tej metody to nie pomożesz.