Różnice, szeregi formalne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Makiwarrior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 sty 2012, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Podziękował: 3 razy

Różnice, szeregi formalne

Post autor: Makiwarrior »

1. Wyznaczyć:

\(\displaystyle{ \Delta(\lambda_n(2^n))}\)

2. Korzystając ze wzoru na różnicę iloczynu: \(\displaystyle{ \Delta(f \cdot g) = \Delta f \cdot g + E_g \cdot \Delta f}\)

wyznaczyć różnicę \(\displaystyle{ \Delta(\lambda_n(n \cdot 2^n))}\)
ODPOWIEDZ