Udowadnianie tożsamości

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wurjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Udowadnianie tożsamości

Post autor: wurjasz »

Wykaż że,
\(\displaystyle{ {200\choose 7} + {200\choose 8} = {201\choose 8}}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex], a nie po kawałku.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Udowadnianie tożsamości

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ {200\choose 7}+{200\choose 8}= \frac{200!}{193! \cdot 7!}+\frac{200!}{192! \cdot 8!}=\frac{200!}{192! \cdot 193 \cdot 7!}+\frac{200!}{192! \cdot 7! \cdot 8}}\)

i do wspólnego mianownika
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Udowadnianie tożsamości

Post autor: arek1357 »

a dla tych co nie znają ułamków proponuję zastosować wzór:

\(\displaystyle{ {n \choose k}+{n \choose k-1}={n+1 \choose k}}\)
ODPOWIEDZ