Na ile sposobów można rozmieścić wiersze

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mmigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 mar 2007, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował: 17 razy

Na ile sposobów można rozmieścić wiersze

Post autor: mmigi »

Trzech młodych poetów zamierza wydać jeden tomik zawierający po 4 wiersze każdego z nich. Na ile sposobów mogą ułożyć te wiersze przy założeniu, że wiersze każdego z poetów będą zamieszczone pod rząd
szw1710

Na ile sposobów można rozmieścić wiersze

Post autor: szw1710 »

W jakim sensie? Wszystkie? Nie np. AABBBBAACCCC? Jeśli tak, to na \(\displaystyle{ 3!=6}\) sposobów.

\(\displaystyle{ $\texttt{
\begin{tabular}{ccc}
aaaa&bbbb&cccc\\
aaaa&cccc&bbbb\\
bbbb&cccc&aaaa\\
bbbb&aaaa&cccc\\
cccc&aaaa&bbbb\\
cccc&bbbb&aaaa
\end{tabular}}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Na ile sposobów można rozmieścić wiersze

Post autor: piasek101 »

Ale wiersze jednego są różne.
szw1710

Na ile sposobów można rozmieścić wiersze

Post autor: szw1710 »

A... Rozumiem Utrzymując w mocy powyższą tabelkę, np. dla poety \(\displaystyle{ A}\) mamy więc \(\displaystyle{ 4!=24}\) możliwości. A zatem w każdy z wierszy tabelki trzeba powtórzyć \(\displaystyle{ 24\cdot 24\cdot 24}\) razy. Stąd naprawdę mamy \(\displaystyle{ 6\cdot 24^3=82944}\) możliwości. Dzięki za czujność. Ale czasem ktoś jest poetą jednego wiersza
ODPOWIEDZ