Witam forumowiczów. Mam 2 zadania z matematyki dyskretnej i nie bardzo wiem jak się za nie zabrać.
1. Zapisz wyrażenie algebraiczne w odwrotnej notacji polskiej
\(\displaystyle{ \left( a-2b\right) ^{3} + \frac{3-b}{a}}\)
2. Narysuj drzewo w kodzie Prufera \(\displaystyle{ (3,4,8,8,5,2,5,6)}\)
Z tego co udało mi się wyczytać to w odwrotnej notacji polskiej zaczyna się od najbardziej zagnieżdżonej funkcji, w tym przypadku było by to chyba \(\displaystyle{ -2 \cdot b}\), ale nadal nie wiem jak to zapisać, natomiast Kod Prufera to dla mnie czarna magia. Był bym wdzięczny za pomoc
Odwrotna Notacja Polska & Kod Prufera
Odwrotna Notacja Polska & Kod Prufera
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 18:14 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach