posrod 12 losow jest 6 losow wygrywajacych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
stefan81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

posrod 12 losow jest 6 losow wygrywajacych

Post autor: stefan81 »

Posrod 12 losow jest 6 losow wygrywajacych. Kupiono n losow. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze wsrod niech bedzie przynajmniej jeden los wygrywajacy?
Wykonac obliczenia dla n=5, 6, 7.

Wg mnie to jest cos takiego:

P(A)-przynajmniej jeden los wygrywajacy
P(A')-zdarzenie przeciwne-wszystkie losy przegrywaja

P(A)=1-P(A')=\(\displaystyle{ \ 1-\frac{\binom{6}{n}}{\binom{12}{n}}}\)

tylko jak obliczyc dla n=7 ???? domyslam sie ze to bedzie P(A)=1 ale do tego wzoru nie mozna podstawic?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

posrod 12 losow jest 6 losow wygrywajacych

Post autor: mat_61 »

Po prostu dla \(\displaystyle{ n=7}\) zdarzenie \(\displaystyle{ A'}\) jest zdarzeniem niemożliwym czyli \(\displaystyle{ P(A')=0}\).

Ponieważ jest tylko 6 losów przegrywających, to kupując 7 losów nie możemy kupić wszystkich losów przegrywających.
ODPOWIEDZ