Funkcje tworzace w rozwiazywaniu rownan rekurencyjnych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
altarion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2012, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcje tworzace w rozwiazywaniu rownan rekurencyjnych

Post autor: altarion »

Witam,
mam ciag zdefiniowany w nastepujacy sposob
\(\displaystyle{ a_{0} =2}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = a_{n-1}-n+1}\)

i proboje wyznaczyc wzor na wyraz \(\displaystyle{ a _{n}}\) za pomoca funkcji tworzacych tj.
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{n=0}^{\infty}( a_{n}x^{n}) = 2+\sum_{n=1}^{\infty}(3a_{n-1}-n+1)x^{n}=\\ =
2+\sum_{n=0}^{\infty}(3a_{n}-n)x^{n+1}=2+\sum_{n=0}^{\infty}3a_{n}x^{n+1}-\sum_{n=0}^{\infty}nx^{n+1}=2+3xF(x)- \frac{x}{(1-x)^{2}}}\)


skad
\(\displaystyle{ F(x)=\frac{2-\frac{x}{(1-x)^{2}}}{1-3x}}\)

i teraz jak sobie rozwine \(\displaystyle{ F(x)}\) w szereg w wolframie to nie uzyskuje poprawnego wzoru na \(\displaystyle{ a_{n}}\).

Bylbym bardzo wdzieczny za szybka pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 13:32 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Funkcje tworzace w rozwiazywaniu rownan rekurencyjnych

Post autor: »

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}nx^{n+1}=\frac{x^2}{(1-x)^2}}\)

Q.
ODPOWIEDZ