System RSA- dwa klucze
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Podziękował: 3 razy
System RSA- dwa klucze
W systemie RSA z \(\displaystyle{ n = 18721}\) ujawniono wiadomość \(\displaystyle{ y_1 = 12677}\) zaszyfrowaną kluczem \(\displaystyle{ e_1 = 43}\) oraz wiadomość \(\displaystyle{ y_2 = 14702}\) zaszyfrowaną kluczem \(\displaystyle{ e_2 = 7717}\). Obliczyć \(\displaystyle{ x_1}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
System RSA- dwa klucze
\(\displaystyle{ n=18721=97 \cdot 193 \\
\phi= \left( p-1 \right) \cdot \left( q-1 \right) =96 \cdot 192=18432 ,\hspace{ 10} e_{1}=43 \\
d=43^{-1} \pmod{ 18432 } \\
\mbox{zdeszyfrowana } =12677^{d}\pmod{ 18721}}\)
\phi= \left( p-1 \right) \cdot \left( q-1 \right) =96 \cdot 192=18432 ,\hspace{ 10} e_{1}=43 \\
d=43^{-1} \pmod{ 18432 } \\
\mbox{zdeszyfrowana } =12677^{d}\pmod{ 18721}}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 16:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Podziękował: 3 razy
System RSA- dwa klucze
A czy ja dobrze rozumiem to zadanie, że \(\displaystyle{ x_1}\) to jest jakaś wiadomość zaszyfrowana raz kluczem \(\displaystyle{ e_1}\), a drugi raz kluczem \(\displaystyle{ e_2}\)? Proces rozszyfrowywania rozumiem, ale to będą kosmiczne potęgi. Pokażesz jak je uprościć?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
System RSA- dwa klucze
ja tylko do pierwszego klucza robiłem
kosmiczne potęgi? niekoniecznie to jest arytmetyka modularna.
na razie nie mam czasu się zajmować działaniami modulo poczytaj coś na ten temat-- 27 stycznia 2012, 13:58 --Mi się wydaje z treści zadania że to dwie różne wiadomości praktycznie a nie jedna
kosmiczne potęgi? niekoniecznie to jest arytmetyka modularna.
na razie nie mam czasu się zajmować działaniami modulo poczytaj coś na ten temat-- 27 stycznia 2012, 13:58 --Mi się wydaje z treści zadania że to dwie różne wiadomości praktycznie a nie jedna
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Podziękował: 3 razy
System RSA- dwa klucze
Więc skoro \(\displaystyle{ x_1}\) to rozszyfrowana wiadomość \(\displaystyle{ y_1}\) to po co podane jest \(\displaystyle{ y_2}\) i \(\displaystyle{ e_2}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Podziękował: 3 razy
System RSA- dwa klucze
Skoro w zadaniu nie ma polecenia żeby obliczyć \(\displaystyle{ x_2}\) to chyba druga część jest na podpuchę