Kowariancja. Suma dwóch zmiennych.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Kowariancja. Suma dwóch zmiennych.
\(\displaystyle{ Cov (X,Y)= E(XY) - EXEY}\)
\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= E(X(X+Y)) - EXE(X+Y))}\)
\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= EX^2+EXY - EX^2 - EXEY = EXY- EXEY}\)
wróciłem do pktu wyjścia.
\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= E(X(X+Y)) - EXE(X+Y))}\)
\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= EX^2+EXY - EX^2 - EXEY = EXY- EXEY}\)
wróciłem do pktu wyjścia.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, o 21:38 przez wielkidemonelo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Kowariancja. Suma dwóch zmiennych.
Ostatnia równość nie jest prawdziwa. Gdybyś przedostatnią równość zapisał z nawiasami:wielkidemonelo pisze:\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= EX^2+EXY - EX^2 - EXEY = EXY- EXEY}\)
\(\displaystyle{ Cov (X,X+Y)= E(X^2)+E(XY) - (EX)^2 - (EX)(EY)}\)
to uniknąłbyś pomyłki.
Czym jest \(\displaystyle{ E(XY)- (EX)(EY)}\)? Czym jest \(\displaystyle{ E(X^2)-(EX)^2}\)?
Q.