Stabilność grafów, tłumaczenie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
niusiaa9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 sty 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy

Stabilność grafów, tłumaczenie

Post autor: niusiaa9 »

Witam,
chciałabym prosić o pomoc w tłumaczeniu twierdzenia z teorii grafów.
Twierdzenie brzmi następująco:

"Let n, s be positive integers with \(\displaystyle{ 4 \le s \le n.}\) Then the property of containing \(\displaystyle{ C_{s}}\) is \(\displaystyle{ (2n-s)-}\)stable."

Domyślam się, że może chodzić o stabilność grafów, ale niestety w dalszym ciągu nie rozumiem twierdzenia jako całości. Niestety twierdzenie to mam wyrwane z kontekstu, więc nie mogę nic wywnioskować na podstawie całego tekstu.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
szw1710

Stabilność grafów, tłumaczenie

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ n,s}\) takimi liczbami naturalnymi, że \(\displaystyle{ 4\le s\le n.}\) Wtedy własność zawierania \(\displaystyle{ C_s}\) jest \(\displaystyle{ (2n-s)-}\)stabilna.
niusiaa9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 sty 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy

Stabilność grafów, tłumaczenie

Post autor: niusiaa9 »

dziękuję,
a jak interpretować, że własność zawierania grafu cyklicznego (cyklu?) długości s jest (2n-s)-stabilna?
szw1710

Stabilność grafów, tłumaczenie

Post autor: szw1710 »

Nie jestem specjalistą z teorii grafów, więc nic nie mogę powiedzieć.
ODPOWIEDZ