Witam! Zastanawiam się nad dwoma zadaniami i niestety nie mogę wpaść na rozwiązanie... Oto one:
a)\(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}+...+\left( -1 \right)^{n-1}*{n\choose n-1}+\left( -1 \right)^{n}*{n\choose n}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{{n\choose 0}}{ 2^0 }+ \frac{{n\choose 1}}{2}+ \frac{{n\choose 2}}{2^2}+...+ \frac{{n\choose n-1}}{2^n^-1}+ \frac{{n\choose n}}{2^n}}\)
Prosiłbym o wytłumaczenie w miarę możliwości.
Dwumian Newtona - Oblicz
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dwumian Newtona - Oblicz
a)
\(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}+...+\left( -1 \right)^{n-1} \cdot {n\choose n-1}+\left( -1 \right)^{n} \cdot {n\choose n}=(1-1) ^{n}= ?}\)
\(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}+...+\left( -1 \right)^{n-1} \cdot {n\choose n-1}+\left( -1 \right)^{n} \cdot {n\choose n}=(1-1) ^{n}= ?}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dwumian Newtona - Oblicz
Sprawdź w Kompendium wzory skróconego mnożenia. Tu był wzór na \(\displaystyle{ (a-b) ^{n}}\).
W b) jest wzór na \(\displaystyle{ (a+b) ^{n}}\).
W b) jest wzór na \(\displaystyle{ (a+b) ^{n}}\).