Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania:
\(\displaystyle{ {6 \choose x} =15}\)
Równanie z symbolem Newtona
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie z symbolem Newtona
Najprościej będzie policzyć lewą stronę dla \(\displaystyle{ x \in \left\{ 0,1,2,3,4,5,6\right\}}\) i zobaczyć, kiedy wynikiem jest \(\displaystyle{ 15}\). Będą dwa rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 28 razy
Równanie z symbolem Newtona
Tak, tą metodą wyszło mi \(\displaystyle{ 4}\), jednak na lekcji wymagane było rozpisanie równaniem. Dochodzę do:
\(\displaystyle{ 48=x!(6-x)!}\)
i nie wiem jak dalej to rozwiązać (nie podstawiając).
\(\displaystyle{ 48=x!(6-x)!}\)
i nie wiem jak dalej to rozwiązać (nie podstawiając).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie z symbolem Newtona
\(\displaystyle{ 48=2*2*2*2*3=1*2*...x*1*2*...(6-x)}\)
policz sobie ile masz dwójek i ile trójek po prawej stronie.
A swoją drogą to dziwne te lekcje skoro nie można rozwiązać równania metodą przewidywań
i zgadywania.
policz sobie ile masz dwójek i ile trójek po prawej stronie.
A swoją drogą to dziwne te lekcje skoro nie można rozwiązać równania metodą przewidywań
i zgadywania.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie z symbolem Newtona
Ponieważ \(\displaystyle{ {6 \choose x}= {6 \choose 6-x}}\) to można założyć, że \(\displaystyle{ x \le 6-x}\) i wyznaczyć jedno rozwiązanie. Jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ x \neq 3}\) to drugim rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ 6-x}\)
Doszedłeś do tego, że:
\(\displaystyle{ 48=x!(6-x)!}\)
czyli
\(\displaystyle{ 48=1 \cdot 2 \cdot ... \cdot x \cdot 1 \cdot 2 \cdot ... \cdot x \cdot (x+1) \cdot (x+2) \cdot ... \cdot (6-x)=1 ^{2} \cdot 2 ^{2} \cdot ... \cdot x ^{2} \cdot (x+1) \cdot (x+2) \cdot ... \cdot (6-x)}\)
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ 48}\) jest podzielne przez kwadraty kolejnych liczb od \(\displaystyle{ 2 ^{2} \ do \ x ^{2}}\)
Teraz rozkładasz \(\displaystyle{ 48}\) na czynniki pierwsze tak jak wyżej ci napisano i zauważasz, że \(\displaystyle{ 48}\) dzieli się na \(\displaystyle{ x ^{2}=4 \Rightarrow x=2 \vee x=6-2=4}\)
Doszedłeś do tego, że:
\(\displaystyle{ 48=x!(6-x)!}\)
czyli
\(\displaystyle{ 48=1 \cdot 2 \cdot ... \cdot x \cdot 1 \cdot 2 \cdot ... \cdot x \cdot (x+1) \cdot (x+2) \cdot ... \cdot (6-x)=1 ^{2} \cdot 2 ^{2} \cdot ... \cdot x ^{2} \cdot (x+1) \cdot (x+2) \cdot ... \cdot (6-x)}\)
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ 48}\) jest podzielne przez kwadraty kolejnych liczb od \(\displaystyle{ 2 ^{2} \ do \ x ^{2}}\)
Teraz rozkładasz \(\displaystyle{ 48}\) na czynniki pierwsze tak jak wyżej ci napisano i zauważasz, że \(\displaystyle{ 48}\) dzieli się na \(\displaystyle{ x ^{2}=4 \Rightarrow x=2 \vee x=6-2=4}\)