Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 7?
Liczb naturalnych dwucyfrowych jest 90, także moje pytanie brzmi jak znaleźć te liczby podzielne przez 7?
Ilość liczb naturalnych podzielnych przez 7
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Ilość liczb naturalnych podzielnych przez 7
Niech \(\displaystyle{ k}\)- liczba całkowita będąca krotnością liczby \(\displaystyle{ 7}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ 10<7k<100\\ \\
\frac{10}{7}<k< \frac{100}{7}\\ \\
2 \le k \le 14}\)
Wniosek: jest \(\displaystyle{ 13}\) liczb dwucyfrowych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\)-- 15 sty 2012, o 22:12 --W moim poście był błąd - już poprawiłam.
\(\displaystyle{ 10<7k<100\\ \\
\frac{10}{7}<k< \frac{100}{7}\\ \\
2 \le k \le 14}\)
Wniosek: jest \(\displaystyle{ 13}\) liczb dwucyfrowych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\)-- 15 sty 2012, o 22:12 --W moim poście był błąd - już poprawiłam.