Zasada włączeń i wyłączeń - 5 zbiorów (A, B, C, D, E)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Aldo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 10 razy

Zasada włączeń i wyłączeń - 5 zbiorów (A, B, C, D, E)

Post autor: Aldo »

Witajcie. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozpisać przykład pięciu zbiorów
\(\displaystyle{ |A \cup B \cup C \cup D \cup E|}\).

Dla trzech rozpisze to tak:
\(\displaystyle{ |A \cup B \cup C|=|A \cup B \cup C|-|A \cap B|-|A \cap C|-|B \cap C|+|A \cap B \cap C|}\)

Jednak dla liczby zbiorów większej od 3 mam problem, czytałem, ze raz jest dodawanie(liczba zbiorów nieparzysta), raz odejmowanie(liczba zbiorów parzysta), jednak mimo to mi nie wychodzi.

Dotarłem dotąd:

\(\displaystyle{ |A \cup B \cup C \cup D \cup E|=|A \cup B \cup C \cup D \cup E|-|A \cap B|-|A \cap C|-|A \cap D|-|A \cap E|-|B \cap C|-|B \cap D|-|B \cap E|-|C \cap D|-|C \cap E|-|D \cap E|=?}\)
i dalej jak mam wypisać część wspólna trzech zbiorów to się gubię, nie wiem czy dalej odejmować i na końcu dodać część wspólna wszystkich, czy teraz dodawać. Szukałem czegoś, ale znalazłem tylko dla 3 zbiorów. Jakby ktoś mógł mi napisać jak to ma wyglądać i podać zasadę jak to rozpisywać to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Zasada włączeń i wyłączeń - 5 zbiorów (A, B, C, D, E)

Post autor: arek1357 »

Polecam twierdzenie Sylwestra
ODPOWIEDZ