Udowodnienie złożoności, notacja wielkie O

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
snakeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 lip 2007, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Udowodnienie złożoności, notacja wielkie O

Post autor: snakeo »

Witam,

Jak udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^m = O(n^{m+1})}\) ?
Jest to zadanie 10 z rozdziału 1.6 "Matematyka dyskretna" - Ross, Wright.

Udało mi się udowodnić dla m=1 oraz 2, ale moje rozumowanie nie jest chyba do końca poprawne gdyż nie da się go łatwo przenieść dla m=3,4,... . Nie chcę tu jednak sugerować niczego, tak więc go nie zamieszczam. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 20:03 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Udowodnienie złożoności, notacja wielkie O

Post autor: »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^m <\sum_{k=1}^{n} n^m}\)

Q.
snakeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 lip 2007, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Udowodnienie złożoności, notacja wielkie O

Post autor: snakeo »

Dzięki, teraz już wszystko jasne
ODPOWIEDZ