Rekurencja jednorodna liniowa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rekurencja jednorodna liniowa

Post autor: MenosGrandes »

mam coś takiego
\(\displaystyle{ a_{0}=3 , a_{1}=1 , a_{2}=9 ,a_{n}= a_{n-1} + 4a_{n-2}-4a_{n-3},}\)
jakaś specjalna metoda do robienia takiego typu rzeczy jest czy nie;)
z góry dziękuje;) za pomoc;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rekurencja jednorodna liniowa

Post autor: »

Funkcje tworzące lub równanie charakterystyczne.

Q.
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rekurencja jednorodna liniowa

Post autor: MenosGrandes »

czyli mam popodstawiać jak do równania charakterystycznego tylko żę nie
\(\displaystyle{ x^2}\) a \(\displaystyle{ x^3}\)
w miejsce \(\displaystyle{ a_{n}}\) tak?
Mógłbyś mi kawałek tego zrobić.. bo mi nie wychodzi..
abc666

Rekurencja jednorodna liniowa

Post autor: abc666 »

Indeksy lecą na górę i dzielisz przez największy wspólny dzielnik.

\(\displaystyle{ a_{n}= a_{n-1} + 4a_{n-2}-4a_{n-3}\\
x_{n}=x_{n-1}+4x^{n-2}-4x^{n-3}\qquad |:x^{n-3}\\
x^{3}=x^{2}+4x-4}\)
ODPOWIEDZ