Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
Mam do rozwiązania dwa równania rekurencyjne metodą podstawiania, wiem że trzeba sprowadzić wzór do sumy postępu geometrycznego/arytmetycznego. Jak to zrobić?
\(\displaystyle{ a_{n}=6a_{n-1} + 1 ;}\) dla \(\displaystyle{ a_{0} = 1}\) oraz druga nierówność dla takiego samego równania dla \(\displaystyle{ a_{0} = 3}\)
Tak to zacząłem:
\(\displaystyle{ a_{n}=6(6a_{n-2}+1)+1= 6^{2}_{n-2} +6 +1=6^2(6_{n-3}+1)+6+1=6^{3}a_{n-3}+6^{2}+6^{1}+6^{0}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=6a_{n-1} + 1 ;}\) dla \(\displaystyle{ a_{0} = 1}\) oraz druga nierówność dla takiego samego równania dla \(\displaystyle{ a_{0} = 3}\)
Tak to zacząłem:
\(\displaystyle{ a_{n}=6(6a_{n-2}+1)+1= 6^{2}_{n-2} +6 +1=6^2(6_{n-3}+1)+6+1=6^{3}a_{n-3}+6^{2}+6^{1}+6^{0}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
Widać z Twoich rachunków, że po rozwinięciu do końca będzie:
\(\displaystyle{ a_n=6^n\cdot a_0 + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1}\)
skąd łatwo wyznaczyć wzór zwarty.
Q.
\(\displaystyle{ a_n=6^n\cdot a_0 + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1}\)
skąd łatwo wyznaczyć wzór zwarty.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
A mógłbym poprosić o instrukcję jak się taki wzór wyznacza?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
\(\displaystyle{ S_{n}= \frac{1- 6^{n} }{1-6} \cdot 1}\) tak? a dalej?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, o 13:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości: \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
Niezupełnie tak. Ile wyrazów ma suma
\(\displaystyle{ 6^n + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1\ ?}\)
JK
\(\displaystyle{ 6^n + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1\ ?}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
Suma ma n wyrazów... a w tym przypadku chyba nie mozemy tego określić?
ale z wzoru rekurencyjnego wiadomo że \(\displaystyle{ a_{1} = 7}\)
ale z wzoru rekurencyjnego wiadomo że \(\displaystyle{ a_{1} = 7}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
Nieprawda, policz jeszcze raz.Silent7 pisze:Suma ma \(\displaystyle{ n}\) wyrazów...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
nie chcę zgadywać w tym przypadku suma ma 6 wyrazów? jeśli przyjąć że wyraz to składnik
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
No skąd. Przecież to musi zależeć od \(\displaystyle{ n}\). Policz jeszcze raz:
\(\displaystyle{ 6^n + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1=6^0+6^1+6^2+\ldots +6^{n-1}+6^n.}\)
JK
\(\displaystyle{ 6^n + 6^{n-1}+ \ldots +6^2+6+1=6^0+6^1+6^2+\ldots +6^{n-1}+6^n.}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
\(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,...,n}\)
Ile powyżej jest liczb?
JK
Ile powyżej jest liczb?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie rekurencyjne - metoda podstawiania
\(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,...,n}\)
aah więc tu jest \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb czy tak?
aah więc tu jest \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb czy tak?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między parą tagów[latex], [/latex] .
Powód: Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy