Opis zdarzeń

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rvir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2011, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pzń
Podziękował: 1 raz

Opis zdarzeń

Post autor: rvir »

Witam,

Choć już parę lat na karku i studia skończone nie jestem w stanie pomóc siostrze zrobić zadanie
Prosiłbym jakichś dobrych ludzi o wsparcie.

W urnie znajdują się 2 kule białe i 3 kule czarne. Z urny losujemy 2 kule. Niech:
A - wylosowano 2 kule białe
B - wylosowano kule białą i czarną
C - wylosowano 2 kule czarne

Opisz zdarzenia: \(\displaystyle{ A \cup B,\ A \cap B, A',\ B',\ A \cup B \cup C,\ A \cap C,\ A \setminus B}\).

Z tego co główkowałem wychodziłoby:
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - wylosowano 2 kule białe lub białą i czarną,
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - zbiór pusty?
\(\displaystyle{ A'}\) - wylosowano 2 kule czarne,
\(\displaystyle{ B'}\) - wylosowano 2 kule białe, albo 2 kule czarne,
\(\displaystyle{ A \cup B \cup C}\) - 2 kule białe lub 2 kule czarne lub 1 białą i 1 czarną,
\(\displaystyle{ A \cap C}\) - abiór pusty,
\(\displaystyle{ A \setminus B}\) - no idea.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 12:51 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Opis zdarzeń

Post autor: cosinus90 »

rvir pisze:A ∩ B - zbiór pusty?
Ta odpowiedź jest poprawna (zresztą jak pozostałe). Wiedząc to, odpowiedz sobie na ostatnie pytanie
rvir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2011, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pzń
Podziękował: 1 raz

Opis zdarzeń

Post autor: rvir »

A więc odpowiedziałem Tylko co z \(\displaystyle{ A \setminus B}\)?
\(\displaystyle{ A \setminus B}\) - wylosowano 1 białą i 1 czarną? (2 białe (1 biała i 1 czarna) = 1 biała i X)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 12:52 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Opis zdarzeń

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ A \setminus B}\) oznacza " zbiór A bez B ". A skoro nie mają części wspólnej (bo napisałeś, że ich iloczyn jest równy zero), to...?
rvir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2011, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pzń
Podziękował: 1 raz

Opis zdarzeń

Post autor: rvir »

Wychodziłoby, że \(\displaystyle{ A \setminus B = A}\), jeśli \(\displaystyle{ A \cap B = \emptyset}\).
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Opis zdarzeń

Post autor: cosinus90 »

Oczywiście.
ODPOWIEDZ