ilość rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
likent10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: likent10 »

Rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_{1} + x_{2}+ x_{3}+ x_{4}=5}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{1} , x_{2} , x_{3} , x_{4}}\) są liczbami całkowitymi nieujemnymi oraz dodatkowo \(\displaystyle{ x_{2} \le 2}\), mamy:

\(\displaystyle{ A: {5+4-1 \choose 5} - {2+4-1 \choose 2} ;}\)
\(\displaystyle{ B: {3+4-1 \choose 3} ;}\)
\(\displaystyle{ C: {5+3-1 \choose 5} + {4+3-1 \choose 4} + {3+3-1 \choose 3} ;}\)
\(\displaystyle{ D: 3^{5} + 3^{4} + 3^{3}}\)

Nie jestem pewien odpowiedzi.
Wg. mnie to będzie \(\displaystyle{ C}\)
abc666

ilość rozwiązań równania

Post autor: abc666 »

Ale zgadujesz czy masz na to jakieś uzasadnienie?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: arek1357 »

popieram będzie C-- 28 grudnia 2011, 01:57 --Podstawij kolejno za x2=0,1,2
i zobacz jak będzie ci się będzie zmieniać równanie
likent10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: likent10 »

Nie zgaduje,korzystam ze wzoru na kombinacje z powtorzeniami i sumuje dla x2=0,x2=1,x2=2.
ODPOWIEDZ