Piszę program ale dopiero zaczynam, szukam i szukam. Mam zbiór pewien zbiór liczb naturalnych<0,n>. Szukam wzoru, funkcji lub skryptu który pozwoli stworzyć listę wszystkich możliwych kolejności tych liczb.
Przykładowo dla n=2 lista jaką chciałbym otrzymać to
{
0,1,2;
0,2,1;
1,2,0;
1,0,2;
2,0,1;
2,1,0
}
Dziwny problem, wiem, jak coś to nie bijcie
Kombinacje n liczb naturalnych (programowanie)
Kombinacje n liczb naturalnych (programowanie)
Otrzymasz to np. za pomocą (składnia Pascala)
Kod: Zaznacz cały
for i:=0 to 2 do
for j:=0 to 2 do
for k:=0 to 2 do
begin
write(i,j,k);
writeln
end;
Kombinacje n liczb naturalnych (programowanie)
No tak Programista ze mnie żaden. Ale można chyba łatwo pętle zmodyfikować. Może zajmę się więc topologią i analizą funkcjonalną. Dziękuję za wytknięcie błędu.