Jak policzyć liczbę kombinacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Hyponos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: Hyponos »

Witam
Ile jest możliwość kombinacji sum 3 liczb pięciocyfrowych z cyfr: 1,2,3,4,5 (bez powtórzeń cyfr w liczbie)

Chodzi mi głównie o sposób w jaki się to oblicza.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, o 10:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
Hyponos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: Hyponos »

Dzięki za odpowiedź
Ale czym jest \(\displaystyle{ n}\) a czym \(\displaystyle{ k}\) i dlaczgo jest to jest nawiasie, bez żadnego znaku działania?
miodzio1988

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: miodzio1988 »

symbol Newtona
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k!\left( n-k\right)! } \\
k \le n}\)
woyti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: woyti »

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu ale mam pytanko o wyliczanie możliwych kombinacji.
Chodzi mi o jakiś wzór na wyliczenie, ile będzie kombinacji dwóch cyfr (przykładowo 0 i 1) w kilku, kilkunastu rzędach. Przykładowo w 5:

00000
11111
01111
00111
00011
00001
11000
10101
itd

Chodzi mi o wyliczenie ilości kombinacji w zależności od ilości rzędów i czy jest jakiś program, np w exelu żeby można rozpisać wszystkie te kombinacje?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Jak policzyć liczbę kombinacji

Post autor: Pancernik »

Powinieneś zrobić nowy temat.-- 17 gru 2011, o 09:57 --A do tego zadanie będzie wzór \(\displaystyle{ 2^n}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest to liczba rzędów.
ODPOWIEDZ