Kolorowanie n-kąta foremnego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Kolorowanie n-kąta foremnego

Post autor: adambak »

Tak właściwie to było to zadanie na napisanie programu, więc być może rozwiązanie będzie korzystać z jakichś algorytmicznych sposobów, jednak postanowiłem to umieścić tutaj.. Bardzo jestem ciekaw czy można to jakoś kombinatorycznie opisać.. Zadanko naprawdę ciekawe, treść:



Kółko graniaste n-kąciaste ma kształt n-kątu foremnego, podzielonego na sektory przez odcinki, łączące środek z wierzchołkami. Na rysunku jest pokazane kółko graniaste, 6-kąciaste. Każdy z sektorów powinien zostać pomalowany. Dwa kółka graniaste n-kąciaste są pomalowane na ten sam sposób, jeżeli jedno z nich może zostać otrzymane z drugiego obrotem. Na ile sposobów może zostać pomalowane n-kąciaste kółko graniaste, jeżeli do dyspozycji mamy tylko dwa kolory?



dla \(\displaystyle{ n=1}\) odpowiedź to \(\displaystyle{ 2}\)
dla \(\displaystyle{ n=3}\) odpowiedź to \(\displaystyle{ 4}\)

ode mnie: dla \(\displaystyle{ n=6}\) odpowiedź to \(\displaystyle{ 14}\) (dla tego testu robi się ciekawie, wiele razy wychodziło mi \(\displaystyle{ 13}\), jednak coś zawsze omijałem, tego wyniku \(\displaystyle{ 14}\) jestem pewien)..
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Kolorowanie n-kąta foremnego

Post autor: »

Wskazówka: lemat Burnside'a.

Q.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Kolorowanie n-kąta foremnego

Post autor: adambak »

, chciałbym kiedyś wiedzieć tyle ile Ty
dzięki, nawet jest temat o tym lemacie na forum, biorę się za czytanie..
ODPOWIEDZ