Spośród uczniów,prawdo

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rdidier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Spośród uczniów,prawdo

Post autor: rdidier »

Spośród uczniów pewnej klasy zna język angielski lub niemiecki .Prawdobodobieństwo wylosowania ucznia znającego angielski jest równe \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\) (siedem ósmych) natomiast prawdopodobieństwo wylosowania ucznia znającego język niemiecki jest równe \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) .Oblicz prawdopodbieństwo tego że losowo wybrany uczen zna obydywa języki
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 22:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
forever17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 lut 2008, o 03:29
Płeć: Mężczyzna

Spośród uczniów,prawdo

Post autor: forever17 »

\(\displaystyle{ \frac{7}{8} \cdot \frac{4}{5}}\)
ODPOWIEDZ