problem z relacjami
problem z relacjami
mam takie cos..
\(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow |x-y|=1; R= N^{2}}\)
mam określić czy jest:
-zwrotna
-symetryczna
-przechodnia
-spójna
to jest raczej prosty przypadek ale trochę przespałem wykłady i nie wiem jak się do tego zabrać..
proszę o określenie chociaż 2 własności.. dla przykładu..
\(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow |x-y|=1; R= N^{2}}\)
mam określić czy jest:
-zwrotna
-symetryczna
-przechodnia
-spójna
to jest raczej prosty przypadek ale trochę przespałem wykłady i nie wiem jak się do tego zabrać..
proszę o określenie chociaż 2 własności.. dla przykładu..
problem z relacjami
zwrotna
\(\displaystyle{ xRx,}\)
symetryczna
\(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)
przechodnia
\(\displaystyle{ xRy \wedge yRz \Rightarrow xRz}\)
spójna
\(\displaystyle{ xRy \vee yRx}\)
\(\displaystyle{ xRx,}\)
symetryczna
\(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)
przechodnia
\(\displaystyle{ xRy \wedge yRz \Rightarrow xRz}\)
spójna
\(\displaystyle{ xRy \vee yRx}\)
problem z relacjami
zwrotna
\(\displaystyle{ xRx}\)
\(\displaystyle{ |x-x|=1}\) czyli nie jest zwrotna
symetryczna
\(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \Rightarrow |y-x|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1}\)
\(\displaystyle{ |2-1|=1
|1-2|=1}\)
jest symetryczna
przechodnia
\(\displaystyle{ xRy \wedge yRz \Rightarrow xRz}\)
i tutej nie wiem za bardzo jak za to sie zabrać..zrobilem tak
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \wedge |y-z|=1 \Rightarrow |x-z|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1 z=3}\)
wiec nie jest przechodnia
spojna
\(\displaystyle{ xRy \vee yRx}\)
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \vee |y-x|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1}\)
\(\displaystyle{ |2-1|=1
|1-2|=1}\)
czyli jak spojna-- 7 gru 2011, o 20:02 --może ktoś wyrazi swoja opinie na temat tego czy dobrze jest rozwiązane?..
\(\displaystyle{ xRx}\)
\(\displaystyle{ |x-x|=1}\) czyli nie jest zwrotna
symetryczna
\(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \Rightarrow |y-x|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1}\)
\(\displaystyle{ |2-1|=1
|1-2|=1}\)
jest symetryczna
przechodnia
\(\displaystyle{ xRy \wedge yRz \Rightarrow xRz}\)
i tutej nie wiem za bardzo jak za to sie zabrać..zrobilem tak
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \wedge |y-z|=1 \Rightarrow |x-z|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1 z=3}\)
wiec nie jest przechodnia
spojna
\(\displaystyle{ xRy \vee yRx}\)
\(\displaystyle{ |x-y|=1 \vee |y-x|=1}\)
dajmy \(\displaystyle{ x=2 y=1}\)
\(\displaystyle{ |2-1|=1
|1-2|=1}\)
czyli jak spojna-- 7 gru 2011, o 20:02 --może ktoś wyrazi swoja opinie na temat tego czy dobrze jest rozwiązane?..
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
problem z relacjami
Relacja jest spójna jeśli w tej relacji dwa dowolne elementy są z sobą w relacji
aRb lub bRa a tu nic takiego nie ma bo np. 3 i 7 nie są w relacji
aRb lub bRa a tu nic takiego nie ma bo np. 3 i 7 nie są w relacji
problem z relacjami
czyli wystarczy ze dowolne elementy nie sa w relacji a przy symetrycznej wystarczy znaleźć dwa które sa?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
problem z relacjami
a przy tym że jest symetryczna trzeba udowodnić dla każdego-- 8 grudnia 2011, 17:47 --Jest zasadnicza różnica między słowami "dla każdego" a "istnieje"