równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
6mari9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

równanie rekurencyjne

Post autor: 6mari9 »

rozwiąż równanie rekurencyjne \(\displaystyle{ x_{n+2}=x_{n+3}+3x_{n+1}+5x_{n}}\) z warunkami początkowymi: \(\displaystyle{ x_{0}=x_{1}=x_{2}=0}\)

wychodzą mi trzy pierwiastki -1, -1+2i, 1-2i
daw ostatnie przy ujemnej delcie -16

układam równanie i wstawiam warunki początkowe szukając stałych c1,c2,c3 i te stałe wychodzą mi zero z tego też otrzymuje że wzór ogólny \(\displaystyle{ x_{n}=0}\)

Może ktoś obliczyć i sprawdzić??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie rekurencyjne

Post autor: »

Przy takich warunkach początkowych bez żadnych rachunków można powiedzieć, że \(\displaystyle{ x_n=0}\), ewentualnie jak ktoś jest pedantyczny, to może uzasadnić ten wynik jednolinijkową indukcją.

Q.
ODPOWIEDZ