mysz i kot
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
mysz i kot
W lewym dolnym rogu szachownicy o wymiarach 7x7 siedzi mysz. Na polu na samym srodku szachownicy siedzi kot. Mysz moze sie jedynie poruszac o 1 pole w prawo albo w górę. Ile jest roznych drog ktorymi moze przejsc na prawy górny rog szachownicy nie napotykając po drodze pola z kotem?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
mysz i kot
Świetnie.
By policzyć drogi przechodzące przez pole kota wystarczy zauważyć, że składają się one z dwóch części: droga ze startu do kota i droga od kota do mety.
Q.
By policzyć drogi przechodzące przez pole kota wystarczy zauważyć, że składają się one z dwóch części: droga ze startu do kota i droga od kota do mety.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
mysz i kot
oczywiscie chodzilo o kroki w prawo. ale i tak jest to bez znaczenia.np. beda w lewo
czyli ostatecznie bedzie:
\(\displaystyle{ P = 1- \frac{ 4 \cdot {5 \choose 3} ^{2} }{ {12 \choose 6} }}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
mysz i kot
Liczysz ilość dróg, a nie prawdopodobieństwo, więc niepotrzebnie dzielisz wynik przez ilość wszystkich dróg.
A sam wynik \(\displaystyle{ {12\choose 6} - 4\cdot {5\choose 3}^2}\) jest prawidłowy, ale logiczniej wygląda w postaci: \(\displaystyle{ {12\choose 6} - {6\choose 3}^2}\).
Q.
A sam wynik \(\displaystyle{ {12\choose 6} - 4\cdot {5\choose 3}^2}\) jest prawidłowy, ale logiczniej wygląda w postaci: \(\displaystyle{ {12\choose 6} - {6\choose 3}^2}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
mysz i kot
fakt, zagapilem się.
w każdym razie dzięki za pomoc, Twoje wskazówki były bardzo przydatne. Doceniam też, że nie podałeś mi od razu na tacy gotowego rozwiązania, lecz tylko nakierowałeś krok po kroku.
w każdym razie dzięki za pomoc, Twoje wskazówki były bardzo przydatne. Doceniam też, że nie podałeś mi od razu na tacy gotowego rozwiązania, lecz tylko nakierowałeś krok po kroku.