qwert16 pisze:Mam kłopot z rozwiązaniem równania z niewiadomą n? Wiadomo że n<10
\(\displaystyle{ \frac{10! }{n! \cdot (10-n)!}=252}\)
Wynik n=5
Jedyny sposób to podstawiać kolejne liczby naturalne
A może jest inny sposób?
Równanie z kombinacją
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie z kombinacją
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie z kombinacją
zapisz tak:
\(\displaystyle{ n! \cdot (10-n)!=2^{6} \cdot 3^{2} \cdot 5^{2}}\)
zauważ że w rozkładzie nie ma 7 więc można wyciągnąć wnioski
\(\displaystyle{ n! \cdot (10-n)!=2^{6} \cdot 3^{2} \cdot 5^{2}}\)
zauważ że w rozkładzie nie ma 7 więc można wyciągnąć wnioski
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 18:16 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnożenia to \cdot
Powód: symbol mnożenia to \cdot