Z urny zawierającej siedem kul oznaczonych cyframi 1,3,4,6,7,8,9 losujemy ze zwracaniem trzy razy po jednej kuli, tworząc trzycyfrowe liczby. Ile otrzymamy w ten sposób liczb WIĘKSZYCH OD 650?
Jeśli ktoś zna rozwiązanie, to prosiłbym także o wytłumaczenie. Z góry dziękuje za pomoc
7 kul z cyframi
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
7 kul z cyframi
\(\displaystyle{ |\Omega|=7^3}\)
Większych od \(\displaystyle{ 700}\) jest \(\displaystyle{ 3 \cdot 7^2}\), a reszty \(\displaystyle{ 1 \cdot 4 \cdot 7}\).
Większych od \(\displaystyle{ 700}\) jest \(\displaystyle{ 3 \cdot 7^2}\), a reszty \(\displaystyle{ 1 \cdot 4 \cdot 7}\).