definicja orientacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nati10222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec

definicja orientacji

Post autor: nati10222 »

Witam czy mogłby mi ktos wyjasnic tą definicje?
Niech \(\displaystyle{ G}\) bedzie grafem i niech \(\displaystyle{ C}\) bedzie kolorowaniem \(\displaystyle{ G}\) \(\displaystyle{ k+1}\) barwami. Dla kazdej permutacji \(\displaystyle{ \pi}\) kolorow definiujemy orintacje \(\displaystyle{ F_{\pi}}\) w nastepujacy sposob: skierujemy krawedz \(\displaystyle{ ( x,y)}\) z \(\displaystyle{ x}\) do \(\displaystyle{ y}\) jesli \(\displaystyle{ \pi( C(x))<\pi(C(y))}\).
Czy chodzi tutaj ze jesli wierzcholek x jest pomalowany kolorem 1 a wierzcholek \(\displaystyle{ y}\) kolorem nr 3 to krawedz skierowana jest wtedy z \(\displaystyle{ x}\) do \(\displaystyle{ y}\)?
ODPOWIEDZ