Czy mógłby ktoś rozpisać jak wyglądałby ten przykład?
\(\displaystyle{ \frac{(2n - 1)! \cdot (n + 2)!}{n! \cdot (2n + 2)!}}\)
Wynik to - \(\displaystyle{ \frac{n + 2}{4n(2n + 1)}}\)
Doprowadź do najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Doprowadź do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ \frac{(2n - 1)! \cdot (n + 2)!}{n! \cdot (2n + 2)!}= \frac{(2n-1)! \cdot n! \cdot (n+1) \cdot (n+2)}{n! \cdot (2n-1)! \cdot 2n \cdot (2n+1) \cdot (2n+2)}}\)
poskracaj i po kłopocie
poskracaj i po kłopocie
Doprowadź do najprostszej postaci
Cholera, czuję się jak idiota ale dalej tego nie łapię.
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{2n(2n+1)(2n+2)}}\)
Nie widzę jak wyciągnąć coś przed nawias lub jakoś zadziałać.
-- 21 lis 2011, o 19:35 --
I jeżeli by dało radę, także to:
\(\displaystyle{ \frac{4! \cdot 16! \cdot 12!}{2! \cdot 28!} \cdot \left[ \frac{27!}{11! \cdot 16!}+ \frac{27!}{12! \cdot 15!} \right]}\)
Domyślam się, że istnieje do tego jakiś sposób, tylko tego jeszcze nie ogarniam po prostu.
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{2n(2n+1)(2n+2)}}\)
Nie widzę jak wyciągnąć coś przed nawias lub jakoś zadziałać.
-- 21 lis 2011, o 19:35 --
I jeżeli by dało radę, także to:
\(\displaystyle{ \frac{4! \cdot 16! \cdot 12!}{2! \cdot 28!} \cdot \left[ \frac{27!}{11! \cdot 16!}+ \frac{27!}{12! \cdot 15!} \right]}\)
Domyślam się, że istnieje do tego jakiś sposób, tylko tego jeszcze nie ogarniam po prostu.