prawo mnożenia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
likent10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

prawo mnożenia

Post autor: likent10 »

Ile jest wszystkich możliwych funkcji działających ze zbioru k-elementowego X w zbiór n-elementowy Y.

Jak to zapisać?
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

prawo mnożenia

Post autor: chlorofil »

Po prostu \(\displaystyle{ \underbrace{n \cdot n \cdot ... \cdot n}_{k} = n^k}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, o 01:09 przez chlorofil, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

prawo mnożenia

Post autor: Jan Kraszewski »

Raczej \(\displaystyle{ n^k}\).

JK
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

prawo mnożenia

Post autor: chlorofil »

Oczywiście, bredzę, masz słuszność. Wyedytowałem.
ODPOWIEDZ