Cześć. Mam zadanko nad którym już trochę siedzę i stwierdziłam, że jednak poproszę o Waszą pomoc.
muszę udowodnić dane twierdzenie:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \left[ \sum_{i=0}^{k} {k \choose i} \right] = 3^{n}}\)
Z góry dziękuję za każda pomoc
Dowód na tożsamość - z dwoma sumami dwumianu Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dowód na tożsamość - z dwoma sumami dwumianu Newtona
tak, suma w nawiasie to będzie \(\displaystyle{ 2^{k}}\). więc to skróci się do :
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 2^{k}}\). nie byłoby problemu, gdyby zamiast \(\displaystyle{ 2^{k}}\) była jakaś stała, ale to się cały czas zmienia.-- 16 lis 2011, o 19:34 --Ahh... właśnie doszłam do rozwiązania. Ale i tak dziękuję za pomoc;)
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 2^{k}}\). nie byłoby problemu, gdyby zamiast \(\displaystyle{ 2^{k}}\) była jakaś stała, ale to się cały czas zmienia.-- 16 lis 2011, o 19:34 --Ahh... właśnie doszłam do rozwiązania. Ale i tak dziękuję za pomoc;)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowód na tożsamość - z dwoma sumami dwumianu Newtona
To, że ta suma jest równa \(\displaystyle{ 2^k}\) wynika ze wzoru dwumianowego Newtona. Dokładnie ten sam wzór przyda się do obliczenia nowej sumy.
Q.
Q.