Mam mały problem z rozpisaniem jednego wzoru. Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc ?
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (k-1) {n \choose k}}\)
Dwumian Newtona
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Dwumian Newtona
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (k-1) {n \choose k}=\sum_{k=1}^{n} k{n \choose k}-\sum_{k=1}^{n} {n \choose k}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Dwumian Newtona
nie pomyslałem ze to aż tak logiczne
czyli to się równa: \(\displaystyle{ n \cdot 2^{n-1} - 2^{n-1} = 2^{n-1}(n-1)}\)
thanks for help
czyli to się równa: \(\displaystyle{ n \cdot 2^{n-1} - 2^{n-1} = 2^{n-1}(n-1)}\)
thanks for help
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, o 09:16 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mnożenie to \cdot .
Powód: Mnożenie to \cdot .
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Dwumian Newtona
Prawie dobrze
\(\displaystyle{ n2^{n-1}-(2^n-1).}\)
Poprawione, powinno być ok.
\(\displaystyle{ n2^{n-1}-(2^n-1).}\)
Poprawione, powinno być ok.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, o 11:20 przez fon_nojman, łącznie zmieniany 2 razy.