W rzędzie ustawiamy 5 osób
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 11:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
W rzędzie ustawiamy 5 osób
W rzędzie ustawiamy 5 osób. Ile jest takich ustawień, aby osoby A i B stały obok siebie
W rzędzie ustawiamy 5 osób
Mamy 5 pozycji: 1 2 3 4 5, zatem para A-B może zajmować pozycje 12, 23, 34, 45 - czyli cztery sposoby. Mnożymy przez dwa (ustalamy kolejność tych dwóch osób) oraz ustawiamy dowolnie pozostałe 3 osoby (na 3! sposobów).
Podsumowując:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2 \cdot 3! = 48}\)
Podsumowując:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2 \cdot 3! = 48}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
W rzędzie ustawiamy 5 osób
A moje.
Po związaniu ich sznurkiem ustawiamy cztery ,,osoby" w rzędzie na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów; do tego dołożyć to, że A i B mogą zamienić się miejscami.
Po związaniu ich sznurkiem ustawiamy cztery ,,osoby" w rzędzie na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów; do tego dołożyć to, że A i B mogą zamienić się miejscami.