na ile sposobów można ustawić się w szeregu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
barbra0304
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 mar 2011, o 11:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

na ile sposobów można ustawić się w szeregu

Post autor: barbra0304 »

Trzech chłopców i dwie dziewczynki ustawiają się w szeregu. Na ile sposobów mogą to zrobić, jeśli dziewczynki mają stać z chłopcami przemiennie.
keyroll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

na ile sposobów można ustawić się w szeregu

Post autor: keyroll »

\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1=12}\)
ODPOWIEDZ