Szachy na ile sposobów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

Szachy na ile sposobów

Post autor: Kryk »

Na ile sposobów można podzielić 100 szachistów na 50 par w celu rozegrania pierwszej partii przy 50
ponumerowanych stolikach z szachownicami, gdy nie jest ważne kto będzie grał białymi, a kto czarnymi
przy każdym stoliku.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to:
\(\displaystyle{ 2 ^{50} \cdot 50!}\)

Czy to jest dobrze?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Szachy na ile sposobów

Post autor: mol_ksiazkowy »

A jak bedzie dla n=4 grajacych ? (rozwaz potem n=6) itd
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

Szachy na ile sposobów

Post autor: Kryk »

Nie rozumiem, dlaczego mam rozpatrywać np. dla 4 grających?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Szachy na ile sposobów

Post autor: mol_ksiazkowy »

Chcesz rozwiazac problem
Na ile sposobów można podzielić 2n szachistów na n par w celu rozegrania pierwszej partii przy n
ponumerowanych stolikach z szachownicami, gdy nie jest ważne kto będzie grał białymi, a kto czarnymi
przy każdym stoliku.

dla n=50, mozna wpierw zrobic to dla mniejszych wartosci n, aby zobaczyc jak wygladaja rozwiazania
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

Szachy na ile sposobów

Post autor: Kryk »

czy to będzie:
\(\displaystyle{ {100 \choose 2} ^{50} \cdot 50!}\)
?
ODPOWIEDZ