niby latwe ale nie wiem czy dobrze robie. Ile jest wyrazow utworzonych z liter "elipsa" ktore nie konczą sie na "pi"?
jak licze "ręcznie" \(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 5=480}\)
a jak tak: \(\displaystyle{ P _{6} -P _{4}=696}\)
ktore poprawnie albo czy wogle ??
Ile jest permutacji wyrazu (latwe)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ile jest permutacji wyrazu (latwe)
Poprawny jest drugi sposób, a jeśli chcesz wiedzieć dlaczego pierwszy jest zły, to spróbuj uzasadnić dlaczego liczyłeś w taki sposób.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Ile jest permutacji wyrazu (latwe)
Ok wiec analizujemy wyraz od konca:
ostatnia litera ma do wyboru 5 liter bez "i" wiec :
5
przedostatnia ma do wyboru 4 bo od 6 odjąc poprzednią i odjąc "p", daje nam 4:
4;5
trzecia od konca to 4 bo odejmujemy poprzednia i dodajemy "p", daje nam 4
4;4;5
czwarta jest 3 bo bez poprzedniej
3;4;4;5
piata 2
szosta 1
\(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 5}\)
ostatnia litera ma do wyboru 5 liter bez "i" wiec :
5
przedostatnia ma do wyboru 4 bo od 6 odjąc poprzednią i odjąc "p", daje nam 4:
4;5
trzecia od konca to 4 bo odejmujemy poprzednia i dodajemy "p", daje nam 4
4;4;5
czwarta jest 3 bo bez poprzedniej
3;4;4;5
piata 2
szosta 1
\(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ile jest permutacji wyrazu (latwe)
Nie, na przykład słowo APSELI spełnia warunki zadania.qwadrat pisze:ostatnia litera ma do wyboru 5 liter bez "i" wiec : 5
Offtopic: w scrabblach słowo APSELI jest dopuszczalne (APSEL - rodzaj żagla), pozostałe anagramy słowa ELIPSA to PELISA (rodzaj płaszcza) i SALPIE (SALP - takie żyjątko) .
Q.