Urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
Do n roznych urn wrzucamy losowo k roznych kulek. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze
w kazdej urnie bedzie nie wiecej niz jedna kulka ?
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|= \(\displaystyle{ k^{n}}\)
weźmy zdarzenie przeciwne A' do A
i teraz czy |A|' mogę rozumieć przez \(\displaystyle{ n \cdot k \cdot (k-2) ^{n-1}}\)? n-na n sposobów wybieramy urne w której są dwie kulki i dajemy tam k sposobow wyboru tych kulek a na reszte n-1 urn przypada k-2 kulek
w kazdej urnie bedzie nie wiecej niz jedna kulka ?
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|= \(\displaystyle{ k^{n}}\)
weźmy zdarzenie przeciwne A' do A
i teraz czy |A|' mogę rozumieć przez \(\displaystyle{ n \cdot k \cdot (k-2) ^{n-1}}\)? n-na n sposobów wybieramy urne w której są dwie kulki i dajemy tam k sposobow wyboru tych kulek a na reszte n-1 urn przypada k-2 kulek
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
A wiemy coś o \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ k}\)?
Przykładowo jeżeli \(\displaystyle{ k>n \Rightarrow P(A)=0}\)
Przykładowo jeżeli \(\displaystyle{ k>n \Rightarrow P(A)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
mamy tylko to co w tresci więc chyba nalezy załóżyć, że n \(\displaystyle{ \geqslant}\) k albo dwa przypadki?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
Jeżeli tak, to mamy dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ k>n \Rightarrow |A|=0}\)
2. \(\displaystyle{ k \le n \Rightarrow |A|=...?}\) dla każdej kulki wybieramy inną urną (czyli tworzymy różnowartościowy ciąg k-elementowy ze zbioru n-elementowego).-- 1 lis 2011, o 14:46 --Zwróć też uwagę na to, czy dobrze obliczyłeś \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\)?
Ile miałbyś możliwości rozmieszczenia gdybyś miał np. jedną kulę i pięć urn?
1. \(\displaystyle{ k>n \Rightarrow |A|=0}\)
2. \(\displaystyle{ k \le n \Rightarrow |A|=...?}\) dla każdej kulki wybieramy inną urną (czyli tworzymy różnowartościowy ciąg k-elementowy ze zbioru n-elementowego).-- 1 lis 2011, o 14:46 --Zwróć też uwagę na to, czy dobrze obliczyłeś \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\)?
Ile miałbyś możliwości rozmieszczenia gdybyś miał np. jedną kulę i pięć urn?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|=\(\displaystyle{ {n \choose k}}\) ?
Natomiast A powinno byc wtedy \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\) tylko czy wtedy uwzględnione jest to że urna może równie dobrze być pusta?
Natomiast A powinno byc wtedy \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\) tylko czy wtedy uwzględnione jest to że urna może równie dobrze być pusta?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
Nie bardzo.
Urny i kule są rozróżnialne.
1. Jeżeli mamy k różnych kul i n różnych urn, to przy dowolnym rozmieszczeniu możemy dla każdej kolejnej kuli wylosować karteczkę z numerem urny do której ją wrzucimy. Oczywiście po każdym losowaniu kartkę zwracamy bo możemy tą samą urnę wylosować dla kolejnej kuli.
2. Jeżeli w każdej urnie ma być nie więcej niż jedna kula to oznacza to, że każda z kul musi być w innej urnie. Takie rozmieszczenie kul możemy uzyskać przy takim sposobie losowania jak w punkcie 1) z tą różnicą, że kartki z numerem urny nie zwracamy bo w urnie może być tylko jedna kula. Jeżeli k<n to oczywiście część urn zostanie pustych.
Czy teraz wiesz jak obliczyć moce zbiorów?
Urny i kule są rozróżnialne.
1. Jeżeli mamy k różnych kul i n różnych urn, to przy dowolnym rozmieszczeniu możemy dla każdej kolejnej kuli wylosować karteczkę z numerem urny do której ją wrzucimy. Oczywiście po każdym losowaniu kartkę zwracamy bo możemy tą samą urnę wylosować dla kolejnej kuli.
2. Jeżeli w każdej urnie ma być nie więcej niż jedna kula to oznacza to, że każda z kul musi być w innej urnie. Takie rozmieszczenie kul możemy uzyskać przy takim sposobie losowania jak w punkcie 1) z tą różnicą, że kartki z numerem urny nie zwracamy bo w urnie może być tylko jedna kula. Jeżeli k<n to oczywiście część urn zostanie pustych.
Czy teraz wiesz jak obliczyć moce zbiorów?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
juz wiem
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|= \(\displaystyle{ n^{k}}\) wariacje ale wybieramy urnę dla kuli nie odwrotnie
|A|= \(\displaystyle{ (n) _{k}}\) czyli chyba bylo dobrze wyzej to A
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|= \(\displaystyle{ n^{k}}\) wariacje ale wybieramy urnę dla kuli nie odwrotnie
|A|= \(\displaystyle{ (n) _{k}}\) czyli chyba bylo dobrze wyzej to A
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
OK.august6 pisze:juz wiem
|\(\displaystyle{ \Omega}\)|= \(\displaystyle{ n^{k}}\) wariacje ale wybieramy urnę dla kuli nie odwrotnie
Nie możemy wybierać kuli do urny, bo jedna urna może być przyporządkowana do dowolnej liczby kul (od 0 do k), ale jedna kula nie może być przyporządkowana do dowolnej liczby urn.
Nie znam takiego zapisu mógłbyś go przybliżyć? Które A wyżej miałeś na myśli?august6 pisze:|A|= \(\displaystyle{ (n) _{k}}\) czyli chyba bylo dobrze wyzej to A
Oczywiście moc zbioru A to wariacje bez powtórzeń.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 16:15 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
chodzi o zapis \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\)
dziekuje serdecznie za pomoc -- 1 lis 2011, o 16:12 --a zapis stąd że \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\) = n \(\displaystyle{ \cdot}\) (n-1)\(\displaystyle{ \cdot}\)... \(\displaystyle{ \cdot}\) (n-k)
dziekuje serdecznie za pomoc -- 1 lis 2011, o 16:12 --a zapis stąd że \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\) = n \(\displaystyle{ \cdot}\) (n-1)\(\displaystyle{ \cdot}\)... \(\displaystyle{ \cdot}\) (n-k)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
Ale zapis \(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}}\) , czyli symbol Newtona (chyba, że dla Ciebie to jest coś innego) nie oznacza \(\displaystyle{ n \cdot (n-1) \cdot ... \cdot (n-k)}\)
Pierwszy zapis oznacza (n-k) lub k elementowe kombinacje ze zbioru n-elementowego:
\(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}= \frac{n!}{(n-k)! \cdot \left( n-(n-k)\right) !} = \frac{n!}{(n-k)! \cdot k!}= {n \choose k}}\)
Natomiast drugi zapis (po porawieniu) oznacza k-elementowe wariacje bez powtórzeń ze zbioru n-elementowego:
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!} =n! \cdot (n-1)! \cdot ... \cdot (n-k+1)!}\)
Pierwszy zapis oznacza (n-k) lub k elementowe kombinacje ze zbioru n-elementowego:
\(\displaystyle{ {n \choose (n-k)}= \frac{n!}{(n-k)! \cdot \left( n-(n-k)\right) !} = \frac{n!}{(n-k)! \cdot k!}= {n \choose k}}\)
Natomiast drugi zapis (po porawieniu) oznacza k-elementowe wariacje bez powtórzeń ze zbioru n-elementowego:
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!} =n! \cdot (n-1)! \cdot ... \cdot (n-k+1)!}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 16:59 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Urna i kule
juz z tego wszystkiego mi sie w głowie po przewracało, jasne, głupoty napisałem przpraszam za zamieszanie