\(\displaystyle{ [ \sqrt{[e+e+e]!} ] \cdot [ \sqrt{[e+e]!} ] + ([e] + [e])! =}\)
Proszę o dokładne rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem.
Pozdrawiam i dziękuję
Oblicz - silnia
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 6 razy
Oblicz - silnia
Nie wiem czy jest silnia, a co za tym idzie nie wiem w jaki sposób mam rozwiązać to równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Oblicz - silnia
Silnię definiuje się dla \(\displaystyle{ n\ge 1}\) jako:
\(\displaystyle{ n!=1\cdot 2\cdot 3\cdot \ldots \cdot n}\)
czyli iloczyn wszystkich liczb naturalnych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\).
Na przykład \(\displaystyle{ 4!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=24}\)
Q.
\(\displaystyle{ n!=1\cdot 2\cdot 3\cdot \ldots \cdot n}\)
czyli iloczyn wszystkich liczb naturalnych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\).
Na przykład \(\displaystyle{ 4!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=24}\)
Q.