Witam mam do zrobienia takie zadania.
Czy mozecie sprawdzic czy dobrze wykorzystalem do nich wzór?
Z góry wielkie dzięki
1.29 Dany jest zbiór cyfr (0,1,2,3,4,5,6,). Tworzymy liczby o cyfrach z tego zbioru, ile można utworzyć liczb.
1.30 Ile istnieje wszystkich możliwych wyników?:
a) dwukrotnego rzutu monetą
b) dwukrotnego rzutu kostką
1.31 Z tali 52 kart losujemy kolejno po jednej karcie zwracajac wylosowaną karte za każdym razem do talii i tasujac talie. Ile jest mozliwych wyników losowania w taki sposób:
a) jednej karty
b) pięciu kart
1.32 Dziesięc ponumerowanych kul od 1 do 10 rozmieszczamy w n ponumerowanych szufladach od 1 do n. Oblicz ile jest takich rozmieszczen gdy:
a) n=2
b) n=5
1.34 Na ile sposób można wybrać przewodniczącego jego zastępce i skarbnika w klasie liczącej n osób, jesli:
a) n=31
b) n=28
1.35 Do biegu na 100m w mistrzostwach zgłoszono n zawodników. Na ile sposobów można wytypowac kolejność w ośmioosobowym finale jesli:
a)n=45
b)n=62
1.36 Ze zbioru cyfr (0,1,2,3,4,5,6) losujemy kolejno 3 cyfry bez zwracania i tworzymy z nich liczbe 3- cyfrową(pierwsza z wylosowanych liczb jest cyfrą setek, druga cyfra dziesiątek, 3 cyfrą jedności). Oblicz ile możemy uwtorzyć liczb:
a) wszystkich
b) parzystych
c) mniejszych od 500
d) większych od 200
e)podzielnych przez 5
1.37 Ile istnieje funkcji różnowartościowych okreslonych na zbiorze X={1,2,3} o wartościach ze zbioru:
a) trzyelementowego
b)czteroelementowego
1.38 Ogłoszono plebiscyt na dziesiecu najlepszych sporowców. Oblicz ile istnieje sposobow przyznania dziesieciu miejsc ( nie dzielimy miejsc ex aequo), gdy do plebiscytu zgłoszono:
a)15 sportowców
b) 17 sportowców.
Oto moje odpowiedzi do wyżej podanych zadań:
1.29 - Wariacje bez powtórzeń
1.30 - Do monet permutacje, Kostka-Wariacje bez powtórzeń
1.31 - Wariacje z powtórzeniami
1.32 - Wariacje z powtórzeniami
1.34 - Wariacje z powtórzeniami.
1.35 - Wariacje bez powtórzeń
1.36 - ?
1.37 - ?
1.38- Wariacje bez-- 26 paź 2011, o 19:14 --Nikt nie zna rozwiązań? Przecież to tylko wzory, nie proszę was o rozwiązanie
Zadania wariacje, permutacje, kombinacje.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Zadania wariacje, permutacje, kombinacje.
Do części zadań nie da się zastosować "czystego" wzoru typu wariacje, kombinacje itp. Np. w 1.29 i 1.36 należy uwzględnić fakt, że pierwszą cyfrą nie może być zero.
1.30 Źle. Czym co do istoty doświadczenia (możliwej ilości wyników rzutu) różni się rzut monetą od rzutu kostką? Czy w kolejnych rzutach może być taki sam wynik?
1.31 1.32 Dobrze (pomijając wątpliwości co jest wynikiem doświadczenia, a nie wynika to jednoznacznie z treści zadania)
1.34 Źle (chyba, że jedna osoba może pełnić jednocześnie kilka funkcji)
1.35 1.38 Dobrze
1.30 Źle. Czym co do istoty doświadczenia (możliwej ilości wyników rzutu) różni się rzut monetą od rzutu kostką? Czy w kolejnych rzutach może być taki sam wynik?
1.31 1.32 Dobrze (pomijając wątpliwości co jest wynikiem doświadczenia, a nie wynika to jednoznacznie z treści zadania)
1.34 Źle (chyba, że jedna osoba może pełnić jednocześnie kilka funkcji)
1.35 1.38 Dobrze