Kombinatoryka i wariacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
maciekg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 mar 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Kombinatoryka i wariacje

Post autor: maciekg »

Mam takie zadanko:
Do oceny studentów używa się pięciu stopni A, B, C, D, E. Rozpatrujemy grupę 5 studentów. Oblicz:
na ile różnych sposobów możemy ocenić tę grupę tak, aby żadni dwaj studenci nie otrzymali tej samej oceny i student X otrzymał ocenę wyższą niż student Y.

Proszę o pomoc i ewentualne wytłumaczenie
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Kombinatoryka i wariacje

Post autor: Dakurels »

Weźmy pozostałych trzech studentów (poza X i Y). Wtedy oni mogą otrzymać dowolne oceny. A więc tych trzech możemy ocenić na \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3}\) sposobów. Studenci X i Y są już zdeterminowani przez oceny innych ponieważ z pozostałych 2 ocen student X otrzymuję tę większa. A więc odpowiedź to \(\displaystyle{ 60}\).
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 23:37 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
ODPOWIEDZ