Działania z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
RaMzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 3 razy

Działania z silnią

Post autor: RaMzik »

Witam

Zastanawia mnie, jak wykonać poniższe działania. Nie mam zupełnie pomysłu. Czy w pierwszym z podpunktów powinienem po prostu policzyć czy jest jakaś inna opcja rozłożenia tego?

\(\displaystyle{ 1. \frac{(6!)^{2} }{(6!+6!)^{2} }}\)

\(\displaystyle{ 2. \frac{2n^{2}-18 }{(n+3)!} + \frac{10}{(n+2)!} - \frac{1}{(n+1)!}}\)

Serdecznie proszę o pomoc i ewentualne wyjaśnienia. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Działania z silnią

Post autor: kropka+ »

1.
\(\displaystyle{ (a+a) ^{2}=(2a) ^{2}=4a ^{2}}\)
RaMzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 3 razy

Działania z silnią

Post autor: RaMzik »

Dziękuję, łapię już A ma ktoś pomysł na rozwiązanie drugiego podpunktu?
ODPOWIEDZ