rozwiąż równanie:

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

rozwiąż równanie:

Post autor: mateusz199314 »

rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ {n \choose n-4} = 5* {n+1 \choose n-3}}\)

Otrzymałem:

\(\displaystyle{ \frac{2n!}{(n-4-n)!(n-4)! }= \frac{(n+1)!}{(n-3-n-1)!(n-3)!}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2n!}{(-4)!(n-4)! }= \frac{(n+1)!}{(-4)!(n-3)!}}\)

I co teraz zrobić z \(\displaystyle{ (-4)!}\) w mianowniku??
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

rozwiąż równanie:

Post autor: Lider Artur »

A tam nie powinno być : \(\displaystyle{ (n-(n-4))!=(n-n+4)!=4!}\) ?
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

rozwiąż równanie:

Post autor: mateusz199314 »

racja dzięki
ODPOWIEDZ