Rozwiąż rówanie:
\(\displaystyle{ {n+2 \choose 4} = 5 \cdot {n \choose 3}}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{(n+2)!}{(n-2)! \cdot 4!} = 5 \cdot \frac{n!}{(n-3)! \cdot 3!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)! (n-1)n(n+1)(n+2)}{(n-2)! \cdot 24} = \frac{5 \cdot (n-3)!(n-2)(n-1)n}{(n-3)! \cdot 6!} | \cdot \frac{6}{5 \cdot (n-2)(n-1)n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot (n-1)n(n+1)(n+2)}{24 \cdot 5 \cdot (n-2)(n-1)n} = 0}\)
czli wtedy i tylko wtedy gdy
\(\displaystyle{ (n+2)(n+1)(n-2) \cdot 20=0}\)
wyszło ni n =-1 i n =2
a w odp do zadania jest n = 3 i n =14
co zle zrobiłem?? prosze o pomoc
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mała cerkwica
- Podziękował: 24 razy
rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 18:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ {n+2 \choose 4} = 5\cdot{n \choose 3}\\
\frac{(n+2)!}{(n-2)!\cdot 4!} = \frac{5n!}{(n-3)!\cdot 3!}\\
\frac{n!(n+1)(n+2)}{(n-3)!(n-2)\cdot 3!\cdot 4} = \frac{5n!}{(n-3)!\cdot 3!}\\
\frac{(n+1)(n+2)}{(n-2)\cdot 4} = 5\\
n^2+3n+2=20(n-2)\\
n^2-17n+42=0\\
\Delta=121=11^2\\
n_1=\frac{17+11}{2}=14\\
n_2=\frac{17-11}{2}=3\\}\)
\frac{(n+2)!}{(n-2)!\cdot 4!} = \frac{5n!}{(n-3)!\cdot 3!}\\
\frac{n!(n+1)(n+2)}{(n-3)!(n-2)\cdot 3!\cdot 4} = \frac{5n!}{(n-3)!\cdot 3!}\\
\frac{(n+1)(n+2)}{(n-2)\cdot 4} = 5\\
n^2+3n+2=20(n-2)\\
n^2-17n+42=0\\
\Delta=121=11^2\\
n_1=\frac{17+11}{2}=14\\
n_2=\frac{17-11}{2}=3\\}\)