witam serdecznie. mam ogromną prośbę o pomoc przy zadanku a dokładniej o rozpisanie.
zadanko wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{k!(n-1-k)!} + \frac{(n-1)!}{(k-1)! \cdot (n-k)!}}\)
bardzo proszę o pomoc. dla mnie jest to czarna magia. w miarę możliwości proszę też o krótkie wytłumaczenia.
Suma symboli Newtona - podstawy.
Suma symboli Newtona - podstawy.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 13:11 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot .
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Suma symboli Newtona - podstawy.
Zauważ, że zawsze mamy \(\displaystyle{ m!=m\cdot (m-1)!}\). Stąd:
\(\displaystyle{ k!=k\cdot (k-1)!\\ (n-k)!=(n-k)\cdot (n-k-1)!}\)
Q.
\(\displaystyle{ k!=k\cdot (k-1)!\\ (n-k)!=(n-k)\cdot (n-k-1)!}\)
Q.